Problemen & mogelijke oplossingen

Hoewel het dragen van dreadlocks een grote voordelen kent, kunnen zich ook enkele problemen voordoen. Varierend van niet-zo-prettig tot voor je dreads kritieke situaties. Voor de meeste problemen bestaan echter goede oplossingen, wij hebben de meest voorkomende dreadissues & mogelijke oplossing voor je op een rijtje gezet!

Vieze geurtjes in je dreads

Iedereen ruikt graag lekker, daarom wassen we ons en onze kleding regelmatig, gebruiken we deodorant en zelfs parfum om altijd onze favoriete geur om ons heen te hebben. Natuurlijk wil je dan ook dat je dreadlocks fris zijn en lekker ruiken. Dreadlocks hebben een sterk absorberende werking en houden water vast als een spons, ook houden ze makkelijks geurtjes als rook en zweet vast. Het is daarom van groot belang ook je dreads regelmatig te wassen en de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Helaas weet lang niet iedereen dat en ontvangen we bij Dread Love van tijd tot tijd nog altijd gasten met ongewassen locks. Niet alleen de regelmaat waarmee je je dreads wast, maar ook het product dat je gebruikt bepaalt in sterke mate of je dreads gaan stinken of juist heerlijk zullen ruiken. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een lekker geurend pruduct tijdens het wassen die geur ook afgeeft aan je dreads. Héél veel producten doen je dreads na een wasbeurt dagenlang naar natte hond ruiken! Veel producten laten tevens reciduen achter op en in je dreads waardoor ze wit uit kunnen slaan en van binnen dreadrot kan ontstaan. Gebruik daarom altijd een natuurlijke niet-geconditioneerde (dus niet verzachtende) shampoo, bij voorkeur verrijkt met etherische oliën. Vermijd plakkerige en vette (dreadlock)producten die niet makkelijk van je handen te wassen zijn en stof aantrekken. Je kan je voorstellen dat ook het aanbrengen van wax en dergelijke middelen geen positieve bijdrage leveren aan de geur van je dreadlocks.

Als je dreads écht vies zijn is wassen alleen vaak niet voldoende om de grote hoeveelheden recidu of wax uit je dreads te verwijderen. Een deep cleaning biedt dan de oplossing! Laat een wastafel of emmer vollopen met warm tot heet water en los daar een hoeveelheid baking soda en zeezout in op. Laat je dreads gedurende 20-30 minuten weken, waarna je ze met zoveel mogelijk van het water uit het badje erin in een handdoek rolt. Tijdje laten intrekken, goed uitspoelen en je dreads zijn weer schoner dan ooit! Voor zalig geurende dreads kan je ze eventueel direct daarna wassen met een goede dreadshampoo. Als je een neutrale zeep of shampoo gebruikt en je dreads eens extra lekker moeten ruiken kan er je ook een aantal druppels van je favoriete essentiële olie aan toevoegen of na het wassen direct aanbrengen op je locks.

Slapen met dreadlocks

Hoewel lang niet iedereen slapen met dreadlocks als een probleem ziet kunnen sommigen er, door de lengte, het gewicht of de wrijving van de ruwe textuur van hun dreads tegen hun huid, behoorlijk wat last van hebben. Naarmate dreadlocks ouder worden en verder vervilten kan het ongemak toenemen. Door het onophoudelijke proces van klitten en vervilting worden ze steeds compacter en harder, wat het liggen erop op den duur kan doen aanvoelen als liggen op kiezelstenen. De meeste dreadheads zien hun locks echter eerder als een zacht en warm kussentje wat overal met je meegaat.

Als je last hebt van je dreads tijdens het slapen zijn er diverse eenvoudige oplossingen om te voorkomen dat je dreads je nachtrust nog langer verstoren. Wat kan je doen? Het dragen van een muts of speciale dread-panty kan uitkomst bieden, zelfs als je dreadlocks zo lang worden dat je er tijdens de nacht op ligt of zelfs in verstrengeld raakt! Vind je het gewoon vervelend dat je dreads kriebelen aan je gezicht en bovenlichaam? Ze ze dan vast met behulp van een elastiek of haarband. Niet te strak natuurlijk, het moet wel comfortabel blijven. Slaap lekker!

Lichamelijke klachten door het
gewicht van je dreadlocks

Naarmate je dreads langer worden neemt ook het gewicht van je haar toe. Veel mensen met lange dreadlocks hebben dan ook last van hoofd, -rug -en nekklachten. Vooral tijdens en na het wassen, als de dreads nat en volgezogen met water zijn, kan het totaalgewicht van een bos dreadlocks tientallen kilo's bedragen. Om dat te voorkomen kan je erg lange dreads wassen in een emmer of de wastafel van je badkamer, om het gewicht te reduceren. zo trekt niet het volledige gewicht van je dreads aan je hoofdhuid, wat ook nek -en rugklachten aanzienlijk zal verminderen. Bijkomend voordeel, je kan ze extra goed laten weken in het water. Na het wassen is het van groot belang je dreadlocks zo goed mogelijk te drogen. Dat kan je doen door eerst het grootste deel van het water uit je dreads te laten lopen, je kan ze eventueel voorzichtig wat uitwringen of knijpen. Vervolgens droog je met een handdoek zorgvuldig je dreadlocks en hoofdhuid, om huidirritatie te voorkomen. Het beste is het om ze daarna verder aan de lucht te laten drogen. Kan je niet wachten tot zo vanzelf drogen, omdat je je dreads 's avonds wast of je snel weg moet? Gebruik dan eventueel een föhn of haardroger om het laatste vocht uit je dreads te blazen.

Om het gewicht van je dreadlocks tijdens het dagelijks leven beter te kunnen dragen kan het helpen om ze in speciale dreadmutsen, ook wel tams genoemd, te dragen. Ook met behulp van klemmen, elastieken en haarbanden kan je (een deel) van het gewicht verplaatsen naar boven je hoofd. Hierdoor hebben je nek en rug het een stuk minder zwaar te verduren.

Jeukende hoofdhuid

Als je als dreadie last van jeuk hebt kan dat verschillende oorzaken en oplossingen hebben. Het blijkt dat mensen met dreadlocks een sterk verhoogde behoefte aan hoofdmassages hebben. Vaak wordt dat gevoel ten onrechte aangeduid als jeuk. Geef jezelf daarom van tijd tot tijd een heerlijke hoofdhuidmassage. Beter nog: laat je een hoofdmassage geven nadat je dreads lekker zijn gewassen. Het stimuleert de doorbloeding, de haargroei en werkt ontspannend.

Als je na een goede hoofdmassage nog altijd last van jeuk hebt is de kans groot dat een droge hoofdhuid de oorzaak is. Bij de meeste mensen biedt het gebruik van een goede dreadshampoo met (etherische) plantaardige oliën tevens voldoende verzorging voor de hoofdhuid. Tijdens de wasbeurt en het intrekken van het schuim voeden de oliën in de zeep de droge huid. Bij gebruik van een verkeerde middelen, zoals chemische shampoos of afwasmiddel, wordt niet alleen de natuurlijke vetlaag van je hoofdhuid verwijderd, het voegt vervolgens niets toe om huid en haar terug te voeden. Als na het wassen met een geschikte dreadszeep de hoofdhuid nog altijd droog of geïrriteerd kan je met de hand voorzichtig wat kokos- of olijfolie aanbrengen op je hoofdhuid.

Mocht je na al het voorgaande nog steeds een jeukende hoofdhuid hebben, dan is de oorzaak wellicht van dermatologische aard of moet je aan dramasecenario's als luizen of vlooien gaan denken. Voor ieder probleem is ten slotte een oorzaak en oplossing te vinden en tot die tijd: krabben waar het jeukt!

Pluisjes en stof in je dreadlocks

Dat je haar klit en je dreads vervilten is goed, maar dat ook pluisjes van je favoriete wollen sjaal of trui en andere stof of touwtjes ook deel van je dreads uit willen maken kan lastig zijn. Je kan het eigenlijk ook bijna niet voorkomen, dat is nou eenmaal wat dreads doen, klitten en vervilten. Let daarom wel goed op waar je je hoofd te rusten legt, waar je tegenaan leunt en wat voor kleiding je draagt of wat voor sjaal je om hebt. Vooral wollen kleding laat erg veel pluisjes achter. Laat iemand je dreadlocks regelmatig controleren op pluisjes, stof en andere onregelmatigheden om te voorkomen dat ze vergroeien met je dreads. Verwijder pluis en stof met de hand of een pincet, ook een deep cleaning (reiniging in heetwaterbadje met soda en zeezout) kan helpen om de pluisjes los te weken.

Samengroeiende dreads

Na ieder periodieke onderhoudsbehandeling gaat de ontwikkeling van je dreadlocks gewoon verder. Mits ook een goed verzorgingsproduct wordt gebruikt zullen losse haren grotendeels vanzelf aan elkaar klitten en zullen de dreads van binnenuit gestaag vervilten. Niet geheel onlogisch dus dat ook twee of meer dreads in de loop der tijd aan elkaar kunnen groeien.Om te  voorkomen dat je dreads aan elkaar groeien is het belangrijk om zelf of iemand anders regelmatig je dreads na te (laten) lopen op samengroeiende dreads en haren die ongewenst aan elkaar klitten. Zeker als je je dreads vaak in een staart, muts of tam draagt zal je haar sneller klitten en je dreads eerder samengroeien. Het is dan nóg belangrijker daar goed op te letten en de ontwikkeling van je dreads, waar nodig, zelf in goede banen te leiden tot je volgende bezoek aan Dread Love.

Afgebroken en breekbare dreadlocks

Afbrekende dreads, de schrik van iedere dread lover! Om te begrijpen hoe het komt dat dreadlocks kunnen uitrafelen, breken of er zelfs helemaal af kunnen vallen is het belangrijk om te beseffen dat haren, die bij mensen zonder dreads gewoon uitvallen, bij dreadies in hun locks blijven vastzitten. Voor iedere uitgevallen haar komt, als het goed is, een nieuwe haar in de plaats. Om een dreadlock stevig te houden en de verbinding met je hoofd te bewaren is het van groot belang dat die korte, nieuwe haren vastgroeien of worden vastgezet aan de basis van de juiste dread. Zou je dat niet doen, dan kan de uitgroei van je dreads steeds dunner worden en haren vast groeien aan de verkeerde dreads.

Breuken en andere zwakke plekken en beschadigingen komen vooral voor bij de oudere (delen van) dreadlocks en kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Je kan er dan ook van alles aan doen om je dreads stevig te houden en te voorkomen dat ze afbreken. Laat je dreads bijvoorbeeld niet uitdrogen. Laat ze niet te vaak of te strak bijwerken. Pluk er niet overmatig aan ze en draai ze niet. Draag er niet te zware accesoires in en draag niet te vaak (te dunne) haarelastieken. Verf je dreads ook niet (te vaak) met chemische haarverf of kleurshampoo. Zorg ervoor dat je niet met je dreads vast komt te zitten of ergens achter blijft hangen en knik en knoop ze zo weinig mogelijk. Ik had natuurlijk nog wel even door kunnen gaan, maar waar het op neer komt is dat je vooral heel voorzichtig en lief voor je dreads moet zijn!Als het kwaad al geschied is en je dreads slap, dun, geknikt, gebroken af uitgerafeld zijn, is het zaak ze zo snel mogelijk te laten bijwerken! Zwakke delen kunnen dan worden verstevigd en gerafelde puntjes kwastjes, staartjes en pluimpjes veranderen indien gewenst in prachtige, onderhoudsarme ronde uiteinden. Extreem dunne en fragile dreads kunnen, als je dat wil, eventueel worden samengevoegd. Het is zelfs mogelijk afgevallen dreadlocks terug aan te zetten. Hoe erg je je dreads ook verwaarloosd hebt, aa een grondige dreadreparatie zullen je dreads mooier, strakker en steviger dan ooit tevoren zijn!


Luizen in je dreadlocks, wat nu?!

Niet veel Dreadies krijgen met dit problemen te maken, maar je zal het maar hebben! Luizen in stijl haar zijn al vreselijk, maar haarluizen in je dreads zijn een ware ramp! Hoewel de chemische en agressieve luizenshampoos ook op dreadheads hun dodelijke werking hebben, blijven de eitjes (ookwel neten genoemd) in leven. Bij los haar worden deze in de dagen na de bestrijdende wasbeurt met een luizenkam verwijderd, hetgeen bij dreadlocks helaas niet mogelijk is. De in je dreadlocks achtergebleven eitjes zullen daardoor alsnog uitkomen en als luizen, enkele dagen later, zelf ook weer vele tientallen eitjes kunnen leggen.

Toc is het afknippen van je dreads gelukkig niet per se nodig! Door de levenscyclus van de hoofdluizen te doorbreken kan je ervan af komen. Luizen bestrijden heeft dan ook pas zin als je weet hoe de levenscyclus eruit ziet. De levencyclus van de hoofdluis beslaat zo’n 35 dagen en wordt hieronder duidelijk beschreven. 

Hoofdluis bestrijden door de levenscyclus te doorbreken

  • Van 0 – 5 dagen legt de vrouwtjes hoofdluis eitjes tegen de haarschacht dicht bij de hoofdhuid. Ze legt tussen de 4 en 8 eitjes over een periode van 16 dagen.
  • Na 6 -7 dagen komen de eitjes uit en kruipen de jonge luizen het haar in. Hierbij blijven de lege cocons achter. Deze noemt men ook wel dode neten.
  • De 8ste – 9de dag bevindt de hoofdluis zich in het eerste stadium van het nimf zijn. Opgroeiende hoofdluizen heten nimf en doorlopen 3 stadia van groei.
  • De 11de – 12 dag is het 2de stadium van nimf zijn.
  • Na de 16de – 17de dag bevind een nimf zich in de 3de en laatste groeifase voordat het volwassen is en gereed om zich voor te planten.
  • Na de 17de -19de dag zijn de hoofdluizen klaar om zich voort te planten. Een mannetjes hoofdluis is kleiner dan een vrouwtje.
  • Tussen de 19de – 32ste dag begint het vrouwtje met het leggen van eitjes. Dit gebeurt 2 dagen na het paren.
  • Na de 33ste -35ste dag loopt het leven van de hoofdluis ten einde. Net als de neten moet je luizen verwijderen anders begint de cyclus opnieuw.Een luis is een hardnekkig parasiet. Als er maar één luis op een hoofd rondzwerft dan is dat genoeg om binnen twee weken voor een ware luizenplaag te zorgen. De luis kan zich namelijk in een hoog tempo voortplanten. Volwassen luizen kunnen tot wel 30 dagen op iemands hoofd leven. Daarom is het noodzakelijk om over een periode van een paar weken een aantal keer een luizen check uit te voeren. De voor de bestrijding benodigde middelen, zoals anti-luisshampoo, -lotion, en -sprays, zijn onder andere verkrijgbaar bij de apotheek. Hoofdluis bestrijden is een klus waarbij je moet doorzetten. Voor alle duidelijkheid: een spontane verdwijning van luizen en neten bestaat niet. Hoofdluizen zijn razendsnel en je zal ze niet zo snel zien. Het komt vaker voor dat je de neten of al dode neten in het haar ziet. Waarschijnlijk is dus al een deel van de levenscyclus doorlopen. Je begrijpt nu wellicht waarom je de behandeling een paar keer per week moet uitvoeren en dat je vol moet houden om je hoofd weer volledig luisvrij te krijgen.

 

Contact met ons opnemen 

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u informatie over een van onze diensten of producten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Persoonlijke gegevens:

Vragen en/of opmerkingen:

© 2022 Dread Love - dreads met liefde