Luizen in je dreadlocks, wat nu?!

Niet veel Dreadies krijgen met dit problemen te maken, maar je zal het maar hebben! Luizen in stijl haar zijn al vreselijk, maar haarluizen in je dreads zijn een ware ramp! Hoewel de chemische en agressieve luizenshampoos ook op dreadheads hun dodelijke werking hebben, blijven de eitjes (ookwel neten genoemd) in leven. Bij los haar worden deze in de dagen na de bestrijdende wasbeurt met een luizenkam verwijderd, hetgeen bij dreadlocks helaas niet mogelijk is. De in je dreadlocks achtergebleven eitjes zullen daardoor alsnog uitkomen en als luizen, enkele dagen later, zelf ook weer vele tientallen eitjes kunnen leggen.

Toch is het afknippen van je dreads gelukkig niet per se nodig! Door de levenscyclus van de hoofdluizen te doorbreken kan je ervan af komen. Luizen bestrijden heeft dan ook pas zin als je weet hoe de levenscyclus eruit ziet. De levencyclus van de hoofdluis beslaat zo’n 35 dagen en wordt hieronder duidelijk beschreven:

  • Van 0 – 5 dagen legt de vrouwtjes hoofdluis eitjes tegen de haarschacht dicht bij de hoofdhuid. Ze legt tussen de 4 en 8 eitjes over een periode van 16 dagen.
  • Na 6 -7 dagen komen de eitjes uit en kruipen de jonge luizen het haar in. Hierbij blijven de lege cocons achter. Deze noemt men ook wel dode neten.
  • De 8ste – 9de dag bevindt de hoofdluis zich in het eerste stadium van het nimf zijn. Opgroeiende hoofdluizen heten nimf en doorlopen 3 stadia van groei.
  • De 11de – 12 dag is het 2de stadium van nimf zijn.
  • Na de 16de – 17de dag bevind een nimf zich in de 3de en laatste groeifase voordat het volwassen is en gereed om zich voor te planten.
  • Na de 17de -19de dag zijn de hoofdluizen klaar om zich voort te planten. Een mannetjes hoofdluis is kleiner dan een vrouwtje.
  • Tussen de 19de – 32ste dag begint het vrouwtje met het leggen van eitjes. Dit gebeurt 2 dagen na het paren.
  • Na de 33ste -35ste dag loopt het leven van de hoofdluis ten einde. Net als de neten moet je luizen verwijderen anders begint de cyclus opnieuw.

Een luis is een hardnekkig parasiet. Als er maar één luis op een hoofd rondzwerft dan is dat genoeg om binnen twee weken voor een ware luizenplaag te zorgen. De luis kan zich namelijk in een hoog tempo voortplanten. Volwassen luizen kunnen tot wel 30 dagen op iemands hoofd leven. Daarom is het noodzakelijk om over een periode van een paar weken een aantal keer een luizen check uit te voeren. De voor de bestrijding benodigde middelen, zoals anti-luisshampoo, -lotion, en -sprays, zijn onder andere verkrijgbaar bij de apotheek. Hoofdluis bestrijden is een klus waarbij je moet doorzetten. Voor alle duidelijkheid: een spontane verdwijning van luizen en neten bestaat niet. Hoofdluizen zijn razendsnel en je zal ze niet zo snel zien. Het komt vaker voor dat je de neten of al dode neten in het haar ziet. Waarschijnlijk is dus al een deel van de levenscyclus doorlopen. Je begrijpt nu wellicht waarom je de behandeling een paar keer per week moet uitvoeren en dat je vol moet houden om je hoofd weer volledig luisvrij te krijgen.


 

Contact met ons opnemen 

Heeft u een vraag, opmerking of wilt u informatie over een van onze diensten of producten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Persoonlijke gegevens:

Vragen en/of opmerkingen:

© 2022 Dread Love - dreads met liefde